Letní             Podzimní             Zimní

Jablko je plod jabloně, patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě. Jde o malvici. 

Historie

Jablko doprovází člověka od počátku historie. Utržení jeblka ze stromu poznání bylo dokonce prvotním hříchem lidského pokolení (šlo však zřejmě o jablko granátové). Napodobenina jablka se stala součástí symbolů královské moci, zlaté jablko bylo předmětem známého sváru a stálo na prvopočátku událostí, které vedly k pozdějšímu pádu Tróje v řecké mytologii. V Bibli se ovšem nepíše nic, co by plod, který Eva utrhla nějak spojovalo s jablkem. V Bibli se píše o plodu ze stromu poznání dobrého a zlého, není tam napsáno o jaký plod přesně šlo. 

Léčivé účinky jablek

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. 

  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • čistí střeva
  • posilují dásně

 

Pěstování a konzumace

Jablka jsou důležitou součástí nšeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty, džusy, džemy, kompoty, čaje a aroma do jiných jídel. Mají nezastupitelné místo ve výživě - obsahují celou řadu látek prospěšných organizmu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu. Pro všechny tyto účinky se v populární literatuře a časopisech často často opakuje doporučení konzumovat nejméně jedno jablko denně. Zajímavé je, že aromatické látky z jablek, pokud je v organizmu nezničíme jinými látkami v potravě, prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy ven, pravidelní konzumenti jablek tak doslova voní po jablíčkách. 

Všudypřítomnost jabloní a jablek vedla po r. 1989 ke značné devalvaci jejich hodnoty. Tisíce jabloní v sadech i jiných místech Česka bylo vykáceno anebo ošetřovatelsky zanedbáno tak, že jejich úrodnost klesla na zlomek původního stavu. Spolu s likvidací zařízení na zpracování jablek to znamenalo, že cena ovoce, která by mohla být minimální, je dnes na trhu v ČR v průměru vyšší než cena banánů nebo pomerančů. Rovněž řada produktů, které se vyráběly tradičně z padaných jablek z českého trhu do velké míry vymizely. 

Plody dozrávají na konci léta nebo na podzim. Mají většinou kulovitý tvar (některé odrůdy jsou zploštělé, jiné vejčité) o průměru 5 až 9 cm, některé odrůdy až 15 cm. Slupka zralého plodu se může lišit podle odrůdy, od zelené (např. odrůda Granny Smith) přes žlutou (např. odrůdy Golden Delicious, Zlatá reneta) až po sytě červenou (např. odrůdy Idared, Spartan), častá jsou červená líčka na žlutém či zeleném základě. Pozdní odrůy se dají dobře skladovat, ve vhodných podmínkách vydrží až do jara. 

Světová produkce jablek stabilně stoupá, v roce 1980 bylo sklizeno 34 milionů tun, v roce 2007 již přes 64 milionů tun. V roce 2007 byla zdaleka největším producentem Čínská lidová republika s 27,5 miliony tun (42,8% světové produkce), s velkým odstupem následují Spojené státy americké (6,6%), Írán (4,1%), Turecko (3,5%), Rusko (3,5%), Itálie (3,2%), Indie (3,1%) a Francie (2,8%). Většina produkce se spotřebuje v zemích produkce, předmětem mezinárodního obchodu bylo v roce 2006 7 milionů tun. Mezi největší vývozce patřila Čínská lidová republika, Chile, Itálie, Francie a Spojené státy americké. Mezi největší dovozce pak patřilo Rusko a Německo. V České republice bylo v roce 2008 sklizeno z 11,5 milionů stromů 154 tisíc tun jablek.